17 May2014November 16, 2016
Post
Belajar Arab secara Kreatif

Belajar Arab secara Kreatif

Assalamualaikum Mothers! Alhamdulillah, petang ni kami sambung pelajaran Arab. Masih dalam ‘lesson‘ mengenal huruf-huruf arab, dan sedikit vocabulary. Saya pun belajar sama! 🙂 Untuk jadikan sesi belajar Arab lebih menarik, dan anak-anak mudah ingat vocabulary arab yang baru, saya cuba (bila sedikit rajin. hehehe), untuk buat art & craft. 🙂 Hari ni kami buat anak burung dalam sarang,...

11 May2014November 17, 2016
Post
Kembara Azeem (4 tahun) Belajar Membaca (1): Sight Words – ‘I’ dan ‘see’

Kembara Azeem (4 tahun) Belajar Membaca (1): Sight Words – ‘I’ dan ‘see’

Alhamdulillah, setelah 8 BULAN menunggu, baru saya nampak Azeem mula dapat gabungkan huruf-huruf untuk bentuk perkataan, atau ada yang panggil – ‘blending‘. 8 BULAN! 🙂 Sebelum ni, kalau kata ‘c’, ‘eh’, ‘nnnn’ (can), dia dengan penuh keyakinan sebut ‘MAN’! atau apa-apa sahaja yang dia nak sebut. 🙂 Minggu lepas, saya terperanjat jugak tengok tiba-tiba bila...

04 May2014November 16, 2016
Post
Science for Young Kids: Learn about Mammals

Science for Young Kids: Learn about Mammals

Today, Alhamdulillah, we learned about Mammals! Untuk anak-anak saya yang masih kecil, saya perlu beri informasi yang ringkas dan singkat. Give one information at a time. Untuk ajar apa itu ‘mammal‘, saya cakap je pada mereka: “Mammals ni ialah binatang yang susukan anak dia.” 🙂 Dan seterusnya ingatkan tentang beberapa haiwan yang pernah mereka lihat...

03 May2014November 17, 2016
Post
Umrah Bersama Anak-Anak Kecil (Part 2)

Umrah Bersama Anak-Anak Kecil (Part 2)

Assalamualaikum again Mothers! 🙂 Alhamdulillah, sebelum ini, di dalam Part 1, saya telah ceritakan sedikit info tentang perjalanan umrah kami sekeluarga. Sekiranya ibu2 atau pembaca2 belum berkesempatan baca sebelum ni, boleh klik link ini untuk ke Part 1 ya. 🙂 Umrah Bersama Anak-Anak Kecil Gambar dari internet Dan dalam Part 2 ni, in sha Allah,...