23 Jul2014November 16, 2016
Post
Exploring the Senses with Spice Playdough

Exploring the Senses with Spice Playdough

Assalamualaikum Mothers, Anak-anak kecil sangat suka main playdough. Termasuklah anak-anak saya. Selain bagus untuk latih kekuatan jari dan tangan anak-anak kecil, playdough bagus juga untuk meransang daya fikir, imaginasi, perkembangan bahasa dan juga skil bersosial (belajar berkongsi). Jadi saya memang galakkan mereka main playdough. Kali ini, saja nak tambah lagi satu komponen –> untuk mereka...

22 Jul2014November 16, 2016
Post
‘Feed the Ladybird’: Fine-Motor Activity for Toddlers

‘Feed the Ladybird’: Fine-Motor Activity for Toddlers

Assalamualaikum Mothers! 🙂 Di antara skil penting yang dipelajari oleh seorang toddler ialah – fine motor skill (skil motor halus). Skil ini penting untuk mereka menjalani kehidupan seharian – makan, menulis, dan sebagainya. Dan skil ini adalah asas kepada kebolehan seseorang kanak-kanak untuk menulis. Gambar dari internet. Sekiranya jari anak-anak comel kita belum kuat, memang susah...

21 Jul2014November 16, 2016
Post
Pengurusan ‘Library’ di Rumah

Pengurusan ‘Library’ di Rumah

Assalamualaikum Mothers 🙂 Alhamdulillah, kami (saya dan anak-anak) baru je ‘update‘ sistem perpustakaan buku anak-anak di rumah. Ambil masa 2 minggu juga nak siapkan. Buat sikit-sikit, Alhamdulillah siap jugak! 🙂 Moh saya kongsikan dengan ibu-ibu yang dihormati sekalian ya.. Kenapa kami perlu ada sistem library di rumah? Sebab buku anak-anak semakin membiak! Hihihi. Bila buku...

19 Jul2014November 16, 2016
Post
Sensory Activity: Snowman DIY Puffy Paint

Sensory Activity: Snowman DIY Puffy Paint

Assalamualaikum Mothers! Hari ni, Alhamdulillah, kami cuba cara lain untuk mewarna – guna puffy paint! Pada mulanya, fokus utama saya buat aktiviti sensory play ini ialah untuk Aqeel, tetapi rupanya, anak-anak saya yang ‘not-so-toddler‘ pun sangat suka! 🙂 Mengikut kajian, banyak faedah yang kanak-kanak perolehi melalui sensory play seperti ini. Ibu-ibu boleh lah dapat sedikit info tentang sensory...

19 Jul2014November 16, 2016
Post
‘Mr. Spidey on the Web’

‘Mr. Spidey on the Web’

Assalamualaikum Mothers.. 🙂 Yesterday, the kids made ‘Mr Spidey on the Web‘! 🙂 Bagus untuk latih kekuatan jari mereka (tingkatkan skil motor halus), in sha Allah. 🙂 Kami dapat idea lepas tengok gambar ni (terima kasih Mr Google!), dan modified sikit untuk jadi versi kami. 🙂 Moh saya kongsi bagaimana kami buat ya.. 🙂 Ini...

18 Jul2014November 16, 2016
Post
Eksperimen Sains: Minyak dan Air

Eksperimen Sains: Minyak dan Air

Assalamualaikum Mothers, Semalam, Alhamdulillah, kami buat satu eksperimen ringkas – minyak dan air. Gambar dari internet. Sebelum ini, kami buat eksperimen sahaja. Maksudnya, anak-anak buat, perhatikan dan ‘enjoy‘ eksperimen tersebut. Kali ini, saya cuba untuk perkenalkan mereka kaedah untuk tulis dan lukis pemerhatian ke atas eksperimen yang mereka lakukan. Saja nak cuba, boleh tak anak-anak kecil...

16 Jul2014November 16, 2016
Post
Mengajar ‘Letter Sounds’ (Bunyi Huruf) kepada Toddler

Mengajar ‘Letter Sounds’ (Bunyi Huruf) kepada Toddler

Assalamualaikum Mothers, Semasa saya sibuk mengajar Azeem bunyi huruf (letter sound) dalam hujung tahun lepas (Azeem baru masuk sekolah), saya perhatikan, dalam masa yang sama, Aqeel (yang baru masuk 2 tahun pada masa itu) dapat ‘catch up‘ bunyi-bunyi huruf tersebut. Mungkin betul apa yang dikatakan oleh insan-insan yang mengkaji tentang perkembangan kanak-kanak, iaitu kanak-kanak berusia...

15 Jul2014November 16, 2016
Post
Belajar Letter Sounds (Phase 3): Mr. Azrul’s Word Family

Belajar Letter Sounds (Phase 3): Mr. Azrul’s Word Family

Assalamualaikum Mothers, Semalam Alhamdulillah, saya ada kongsikan satu cara untuk tarik anak kedua saya, Azeem (4 tahun) untuk membaca. Dalam post ini, in sha Allah saya kongsikan satu cara untuk saya tarik dia belajar ‘bunyi’ phonemes (seperti ‘ai‘, ‘ay‘) Phase 3 yang perlu dia revise sebelum masuk Year 1. Seperti yang telah saya kongsikan, sedikit mencabar...

14 Jul2014November 17, 2016
Post
Bagaimana nak ‘Tarik’ anak untuk Praktis Membaca?

Bagaimana nak ‘Tarik’ anak untuk Praktis Membaca?

Assalamualaikum Mothers, Alhamdulillah, dalam beberapa bulan lalu, setelah menunggu 8 bulan, Azeem sudah mula membaca. Walaubagaimanapun, apabila kita sebut seseorang kanak-kanak sudah mula membaca, maknanya, dia di tahap ‘beginner‘, dan masih belum boleh lagi membaca secara ‘independent‘. Maka, saya perlu tolong dia untuk praktis, supaya dapat perlahan-perlahan kuasai skil membaca, berperingkat. Biiznillah. Dan, saya perhatikan,...

11 Jul2014November 17, 2016
Post
Playdate: Decorating Cupcakes

Playdate: Decorating Cupcakes

Assalamualaikum w.b.t Mothers! 🙂 Alhamdulillah, sebelum Ramadhan bermula, kawan-kawan dan saya dapat buat beberapa sesi ‘play date‘ untuk anak-anak kami. 🙂 Kami mula cuma berdua, dan sekarang dah berempat! Lagi best dan lagi meriah! Anak-anak kami berusia di antara 1 (hampir berusia 2 tahun) hingga 3 tahun, jadi semuanya masih toddler. Play date kami cuma...

  • 1
  • 2