Lama dah tak menulis dalam blog. Biasa menulis di instagram dan facebook aja..

Tapi tiba-tiba tergerak hati hendak menulis sesuatu.. Dari hati. Hati seorang ibu.

Bila tulis pakai keyboard rasa laju sket. Hihi, jadi yuk tulis blog lah! 🙂

Parenting Talk.

Kelas Parenting.

Kelas Keibubapaan.

Saya imbas kembali, beberapa tahun dahulu (saya tak berapa ingat), semasa Aleeyah (anak pertama saya) masih kecil.. (I think about 10 years ago, honestly I don’t remember the exact year)..

Dan saya sangat teruja untuk mempelajari kemahiran keibubapaan.. Saya pernah bertanya kepada seorang individu dari luar negara, yang ‘knowledgeable’ dalam ilmu psikolgi..

“What if you do parenting talk? I surely want to join your talk.”

And he replied,

“I am not interested to do any parenting talk. I don’t think I have the right to teach parents how to parent their kids.”

Saya terkilan sekejap dan dalam hati, tidak begitu setuju dengan pegangan dia. Sebab saya pada masa itu ‘eager’ nak belajar macam mana nak jadi ibu yang baik kepada anak saya. Tapi saya tak kata apa-apa pun, sebab itu hak dia kan?

After years..

After having 4 kids..

I think I understand what he meant (lamanya saya nak faham kan? kah kah kah. But it is OK, life is a journey. We keep learning along the way, biiznillah).

Kenapa saya dah tak berminat?

Perasaan untuk tidak berminat lagi ini timbul sejak saya pulang semula ke Kuala Lumpur, dalam tahun 2016.

Kejadian yang mencetuskannya ialah apabila, saya hadir satu ‘parenting talk’. It was a good sharing mashaAllah. I am totally OK with their sharings about child development and all that. Walaubagaimanapun, kadang kala, speakers atau yang bercakap, cenderung untuk ‘enforce’ their beliefs on the participants. Saya tidak setuju dengan kaedah sebegini.

Why do I say this? Apa maksud saya?

Especially parenting. I honestly feel that NO ONE has the right to teach a parent how to parent their children (haha macam kawan saya tu dah cara saya fikir!).

WOW! Sounds harsh right? Begini, sekadar luahan seorang ibu k.

Saya tak nafikan ilmu, pengetahuan atau pengalaman individu yang berkongsi, tentang apa sahaja berkaitan parenting. Malah saya suka ambil tahu dan suka baca. Tetapi apabila speaker cenderung kepada ‘memaksa’ participant menerima ideologi atau kefahaman mereka, minta maaf, saya kurang setuju cara sedemikian.

Kerana, speaker mungkin berpendapat sedemikian berdasarkan ilmu dan pengalaman yang telah beliau lalui. TabarakAllah! Saya tidak ada hak untuk mempersoalkannya. Walaubagaimanapun, saya juga rasa speaker tidak berhak mengeneralisasikan keadaan, yang mana menganggap semua individu mempunyai pemikiran yang sama, dan laluan hidup yang serupa.

Saya beri satu contoh.

Contoh yang diberikan adalah apabila anak tumpahkan air, apa tindakan kita?

Saya rasa matlamatnya untuk sampaikan bahawa, kita perlu beri peluang kepada anak-anak untuk ‘explore’. Saya tidak sangkal perkara itu. Walaubagaimanapun, ada participant yang mempunyai persepsi yang berbeza, contohnya saya! Hihi!

Saya melihat contoh yang ringkas itu dari pengalaman yang saya lalui. Jom saya ajak masuk dlm situasi saya ye.

Scene: Air Tumpah. Let say, anak kedua saya tumpahkan.

  1. Saya baru lepas bersalin anak ke-4.
  2. Kami di Miri. Jauh dari keluarga.
  3. Saya tiada pembantu.
  4. Saya pandu anak saya ke sekolah, even dalam pantang.
  5. Saya bawa keempat-empat anak saya setiap kali hantar dan pulang dari sekolah. Saya kendong anak saya yang baru lahir. Jalan bersama-sama semua anak sampai ke kelas anak..
  6. Miri panas. Hihi (tepi laut).
  7. Saya homeschool mereka di waktu pagi.
  8. Saya perlu pastikan mereka makan. Kena masak sedap tau, mereka nak makan sedap jugak. Hihi.
  9. Macam ibu-ibu lain, rumah perlu juga dikemas, baju perlu diuruskan.

Jadi, apabila air tumpah, dari sudut praktikalnya, saya tidak henti di takat – itu adalah satu proses untuk anak belajar. Tidak setakat itu. Saya lihat dari sudut keselamatan juga. Kalau tumpah, nanti adik beradik yang lain jatuh, atau saya sendiri yang sedang dukung baby boleh jatuh.

Maka, saya ajar anak-anak saya untuk menjadi tanggungjawab. Apabila mereka tumpahkan air, mereka perlu tahu kesannya kepada yang lain. Ambil tanggungjawab dan bersihkan. Oppss adakah saya ibu yang kejam bila buat macam tu? Terpulang lah. Tetapi, anak saya dah cukup explore air dah pada pendapat saya. Hihi. Di luar rumah, mereka duk main pancut air paip sampai lencun! Kah kah.

Saya suka ajar anak untuk buat perkara berdasarkan kesesuaian. Belajar timbangkan baik dan buruk. Itu cara saya. Dalam keadaan yang saya lalui. Saya. Bukan orang lain.

Tetapi mungkin itu adalah persepsi saya, persepsi beliau dan ibu lain mungkin berbeza berdasarkan pengalaman masing-masing. Again, perlu saya sebut semula, bahawa pandangan individu adalah berbeza. And there is nothing wrong with that. Apabila kita berpegang kepada prinsip setiap anak adalah unik, dari hati, bukankah secara tidak langsung, kita juga terima bahawa setiap orang dewasa juga adalah unik?

Saya juga selalu dengar, tentang kesan ‘parenting’ yang keras ke atas kanak-kanak. Dan makna ‘keras’ itu sendiri adalah subjektif. Apabila keliru tentang perkara ini, saya suka baca Al-Quran..

Saya renungkan kisah Nabi Musa a.s. Yang Allah SWT takdirkan untuk memimpin Bani Israel (Satu kaum yang agak ‘keras’. Yang ‘demand’ untuk lihat Allah, yang boleh sembah ‘calf’ apabila Nabi Musa a.s tiada di sisi mereka, cuma dalam tempoh 40 hari, walaupun setelah lihat laut terbelah – may Allah keep us firm in His religion, dan sebagainya). Baginda dibesarkan sendiri oleh Firaun (yang bukan lagi keras, tapi ganas. hahaha). Nabi Musa a.s sendiri apabila dewasa menjadi seorang yang berhati jitu dan tegas. But Allah knows the best, apa ciri-ciri yang sesuai untuk Rasul-Nya memimpin sesuatu kaum. Tidak mungkin seorang yang lemah lembut dapat memimpin Bani Israel.

Saya renungkan juga kisah Nabi Yusuf a.s, yang melalui pelbagai dugaan sejak kecil – dimasukkan dalam telaga, dijual sebagai hamba, digoda, dimasukkan ke dalam penjara, sebelum baginda diangkat menjadi orang besar di Mesir. Nabi Yusuf a.s perlu melalui semua itu, untuk membentuk peribadi beliau, jadikan beliau seorang yang wise, dan sebagainya. Dan Allah ceritakan semua ini kepada kita, agar kita belajar daripada kisah tersebut sebagai panduan hidup. Sunnatullah itu sama.

Maaf, saya bukan ustazah. Saya cuma kongsikan cara saya fikir sahaja. Ini adalah cara saya berfikir (apa yang saya rajin type lah. hihi).

Perkara-perkara ini, buat saya berfikir. Saya tidak boleh ‘payung’ anak saya sentiasa. Mereka perlu belajar tentang kehidupan sebenar. Tests will come. That’s the promise of Allah. Tests boleh jadi untuk menjadikan mereka lebih kuat (the heart will not be strong only through one test. Allah knows our capability), jadi lebih berilmu, menghapuskan dosa, dan sebagainya.

“And We will surely test you with something of fear and hunger and a loss of wealth and lives and fruits, but give good tidings to the patient,” (2:155)

“Or do you think that you will enter Paradise while such [trial] has not yet come to you as came to those who passed on before you? They were touched by poverty and hardship and were shaken until [even their] messenger and those who believed with him said,”When is the help of Allah ?” Unquestionably, the help of Allah is near.” (2:214)

Maka, saya sekarang melihat parenting bukan dari sudut theory, kajian dan sebagainya. I believe it is wayyyyy beyond that! It is a part of life. My kids are my amanah. And I have to answer to my Lord, whatever that I have done in this dunia..

“Beautified for people is the love of that which they desire – of women and sons, heaped-up sums of gold and silver, fine branded horses, and cattle and tilled land. That is the enjoyment of worldly life, but Allah has with Him the best return.” (3:14)

This reminds me the story of prophet Yaacob a.s, yang mana baginda mempunyai 12 anak lelaki. 10 anak-anak lelaki beliau komplot dan melakukan kejahatan. Bayangkan, baginda seorang nabi. Dan baginda mendapat ilmu yang banyak daripada Allah, tetapi anak-anak baginda yang telah dididik, tetap berikan ‘masalah’ kepada baginda. Tapi baginda tetap percayakan Allah. Baginda sabar, subhanAllah dan akhirnya, kesemua anak baginda kembali ke jalan yang benar.

Bila saya baca semua ni. Saya jadi tenang.

Dulu saya ingat ada quick fix. Bak kata Stephen Covey (penulis buku The 7 Habits of Highly Effective People), kebiasaannya, bila ada masalah, kita terus nak cari jalan penyelesaian. But actually, the real challenge it within us. Perbetulkan diri, dan things around us will be OK. It is not what happened yang buat sesuatu jadi sangat dahsyat atau severe. It is our respond towards it.

SubhanAllah, sama seperti cerita nabi Yusuf a.s di dalam surah Yusuf, yang mana Allah nurture baginda menjadi seorang yang hebat, perlahan-lahan, throughout his life. He was being trained, internally. Kekuatan dalaman.

Opps tetiba teringat kata-kata Nabi Yusuf a.s kepada kawan-kawan baginda di penjara,

O [my] two companions of prison, are separate lords better or Allah, the One, the Prevailing?” (12:39)

Satu ayat yang selalu mengingatkan saya, bila rasa keliru dan overwhelmed dengan apa yang dunia katakan (orang sekeliling), kembali lah kepada Allah. Tetapkan hati.

Jadi ya.

For me, relax parenting adalah apabila saya tidak fikir tentang macam mana nak ‘parent’ anak saya. Hahaha! I simply parent my children, from my heart. I keep reading, keep learning but I stay away from those who like to enforce their belief in their talks/write ups. Too much of these simply overwhelmed me. Ini salah, ini tak boleh, itu jangan buat, buat ni nanti jadi macam ni. Oh no, I can’t accept all these anymore. I just have to enjoy being a parent, have my stand on how to raise my kids, based on my situation.

And my final stand is, these people do not walk my path. Never. This is my story. So let me write it myself. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.