Beberapa minggu lepas, hati saya tersentuh dengan satu kejadian yang berlaku dalam hidup saya sendiri. Masa tu saya cuma mampu menangis, dan berulang kali mengakui keEsaan Allah SWT.

Di suatu petang, macam biasa, saya jemput anak-anak pulang dari sekolah dengan menaiki kereta. Dan macam biasa juga, saya lalu jalan yang sama setiap hari. 😊 Ye la, nak lalu jalan mana lagi..Hehe.

Kadang-kadang, saya ternampak seorang lelaki yang suka jalan mundar-mandir di jalan tu. Tak muda sangat, tak tua sangat. Lebih kurang akhir 40-an atau 50-an (kot). Tapi kan, dia bukan lelaki biasa. Dia insan istimewa. Ada sedikit kekurangan fizikal, dan mungkin juga mental. Allahu’alam, saya tak kenal rapat, jadi tak boleh nak cakap. Tapi, kita boleh lihat lah dia istimewa daripada lelaki tipikal.

Yang buat saya tersentuh hati, saya selalu jugak nampak dia pergi solat Jumaat. Dengan berjalan kaki! MashaAllah! Walaupun dalam kesukaran berjalan dan mungkin pemahaman, dia tetap pergi solat!

Jadi, petang tu, saya ternampak lagi lelaki misteri itu. Hehehe. Di hati terdetik nak kasi duit. Pastu tengok dompet, duit tinggal sikit. Duk fikir jugak, cukup tak nak guna duit lepas ni kalau kasi kat dia..

Tapi saya bulatkan hati, berhenti tepi insan tu, bukak tingkap dan kasi terus sejumlah duit. Kalau ikut logik akal, memang tak logik lah saya nak kasi duit sebanyak itu, sebab memang sedikit ‘kering’ waktu tu. (tak nak mintak duit suami. Hihi). Tapi saya fikir, takpe lah. Mungkin dia lebih memerlukan.

Lepas beri, saya pandu je terus dan macam biasa, saya buatlah rutin mak-mak saya. Pastikan anak mandi, solat, makan, tidur dan sebagainya. Tak fikir apa-apa langsung.

Keesokan harinya, subhanAllah! Saya mula dapat ‘order’ mencurah-curah. Selama tiga hari berturut-turut! Order yang saya jarang dapat di hari biasa, sampai tak boleh buat kerja lain! Hahahaha!

Dan, jualan selama tiga hari tu..lebih 100 kali ganda daripada apa yang saya beri! SubhanAllah! Lailahaillallah! Betapa Allah itu mengasihani hamba-hambaNya. Betapa Allah tidak pernah mungkir atas janji-janjiNya.

Teringat satu ayat..

Memberi tidak pernah merugikan kita. Tidak pernah buat kita miskin. Allah akan lipat gandakan apa yang kita beri, dan boleh datang dari segala sudut. Rezeki bukan semata-mata wang ringgit sahaja. Rezeki boleh jadi hati yang tenang dan merasa cukup, anak yang soleh/solehah dan menurut kata, keluarga yang bahagia, perjalanan hidup yang mudah, atau apa sahaja yang Tuhan TAHU sesuai dengan kita..

Tiada Tuhan yang Berhak Disembah Selain Allah – Al-Wahhab (the Bestower)

Saya kena ingatkan diri selalu supaya tak pernah berhenti memberi (may Allah help). Dan saya juga berharap supaya anak-anak juga suka memberi kepada yang memerlukan.

Ada sebuah buku yang dapat bantu kita untuk ceritakan kepada anak, hikmah memberi – Ilyas and Duck: A Zakat Tale. Klik link di bawah untuk tahu lebih lanjut tentang buku tersebut ya. 🙂

ILYAS & DUCK in A Zakat Tale

Leave a Reply

Your email address will not be published.