Alhamdulillah, saya jumpa satu educational toy untuk anak saya, Eeman yang berusia 2+ tahun! đŸ™‚ Pada usia ni, anak-anak memang cepat sangat serap apa yang kita ajar tau, jadi moh la kita guna peluang yang ada!

Button Nail

Saya suka ajar anak secara santai. Benda-benda yang ‘hands-on’ memang sesuai sangat dengan anak-anak kecik, terutamanya umur 7 tahun ke bawah. Anak-anak memang sangat teruja tau bila dapat ‘handle’ atau ‘manipulate’ benda sendiri. Bila anak tertarik dan semangat nak main/buat, maka baru lah ‘berdesup-desup’ ilmu masuk minda mereka. Hehehe, maksudnya senang mereka nak faham dan ingat, in sha Allah.

Button Nail ni ada butang-butang bersaiz sederhana, pelbagai warna yang boleh dimanipulasi oleh kanak-kanak berusia 3 tahun ke bawah. Kalau kecik sangat butangnya, memang risaulah mereka telan kan? Tapi saiz butang ni agak besar, dan senang dipegang oleh tangan comel dan jari mereka yang belum begitu kuat lagi. Kalau anak dah tak masuk benda dalam mulut dah boleh beri main sendiri je..

Moh tengok video anak saya, Eeman yang berusia 31 bulan main Button Nail ni ye! Button Nail ini sesuai untuk anak umur 2-3 tahun.

Haaa! Rekabentuk dia pun bagus. Nak simpan senang, anak kecil pun boleh kemas sendiri. Bestkan?

Apa Ada Dalam Set Button Nail?

Dalam set ni, ada:

  • 10 x ‘button image’ – kad yang warna warni tu
  • 46 x ‘buttons’ pelbagai warna
  • 1 x bekas
  • 1 x alas kad (merangkap penutup untuk simpan)

Sedikit Tips

Bila saya tengok Eeman main, saya perhatikan, kita boleh ajar anak secara berperingkat untuk kuasai permainan ni. Elak kasi ‘level’ yang susah dulu. Kasi yang senang dulu. Moh tengok perkongsian saya di video ni ya..

Boleh lawat insta/FB kami untuk lebih perkongsian (klik gambar)

Daaaaaa đŸ™‚

muhsin.kids
Muhsin Kids

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.