26 Nov2016November 26, 2016
Post
Bagaimana Hendak Ajar Asas Mengira kepada Anak Berusia 3 – 4 tahun?

Bagaimana Hendak Ajar Asas Mengira kepada Anak Berusia 3 – 4 tahun?

Meh saya tunjukkan bagaimana hendak ajar konsep ‘1-to-1 correspondence’ kepada anak-anak kita. Konsep yang sangat asas untuk ajar anak matematik. Biasanya, asas ini diajar kepada kanak-kanak berusia 3 -4 tahun. Tapi kalau nak mula umur 2 tahun pun boleh. Main kira suka-suka. Dan untuk anak yang berusia 5 tahun, yang belum didedahkan lagi dengan asas...

25 Nov2016November 26, 2016
Post
Boleh Sebut 1-10, Tapi Tak Pandai Mengira?

Boleh Sebut 1-10, Tapi Tak Pandai Mengira?

ANAK YANG BOLEH SEBUT DENGAN BETUL NO 1 HINGGA 10 TIDAK SEMESTINYA PANDAI MENGIRA! Ya, Apabila anda perhatikan anak anda boleh menyebut nombor satu hingga sepuluh dengan lancar, mengikut susunan yang betul, tidak bermakna dia sudah tahu mengira. Kanak-kanak biasanya mudah hafal bunyi dan lagu yang didengari. Maka, pada mereka, lagu mengira adalah sama seperti...

21 Nov2016November 26, 2016
Post
Main Teka Bau

Main Teka Bau

Hari tu kami (saya dan Aqeel) main teka bau! Dulu, masa Aqeel kecik, kami pernah main permainan ni, dan subhanAllah dia masih ingat rupanya. Tapi pada masa tu dia tak boleh nak cam lagi bau-bau tu. Bole baca post lama tu di SINI. Kami main ni guna playdough yang mempunyai bau. Ada 4 bau –...

11 Dec2014November 16, 2016
Post
Playdate: Buat donut!

Playdate: Buat donut!

Assalamualaikum Mothers, Wow, post pertama selepas beberapa bulan. 🙂 Alhamdulillah, sekarang saya sedang mengandung anak keempat. Usia kandungan sudah masuk 4 bulan, dan Alhamdulillah, fasa ‘mabuk’ sudah berakhir. Maka dapatlah saya menulis semula, in sha Allah. 🙂 Dan Alhamdulillah, dapatlah saya meneruskan semula aktiviti anak-anak yang saya kurangkan semasa fasa awal kehamilan. May Allah make things...

15 Sep2014November 16, 2016
Post
‘Karya’ Seni Menggunakan Pipet

‘Karya’ Seni Menggunakan Pipet

Assalamualaikum Mothers, Dahulu, semasa saya di bangku sekolah, saya cuma gunakan pipet dalam eksperimen sains. Rupanya banyak lagi yang boleh kita buat dengan menggunakan pipet bersama anak-anak kecil kita! 🙂 Salah satunya, kita boleh… Mewarna menggunakan Pipet! 🙂 Aktiviti ini bagus, in sha Allah untuk bantu menguatkan jari-jari kecil anak, di samping ‘membuka’ minda anak-anak (dan buka...

03 Sep2014November 16, 2016
Post
Tea Bags Painting

Tea Bags Painting

Assalamualaikum Mothers, Alhamdulillah, bermula minggu lepas, saya cuba untuk buat aktiviti berdasarkan tema (thematic) dengan anak-anak di rumah. 🙂 Kami telah selesai tema pertama, iaitu tema yang mereka pilih sendiri – Dinosaur! Masha Allah seronok sangat rupanya bila kita buat aktiviti berdasarkan tema. Daripada tema tersebut, anak-anak boleh belajar macam-macam aspek dan bina pelbagai skil –...

23 Jul2014November 16, 2016
Post
Exploring the Senses with Spice Playdough

Exploring the Senses with Spice Playdough

Assalamualaikum Mothers, Anak-anak kecil sangat suka main playdough. Termasuklah anak-anak saya. Selain bagus untuk latih kekuatan jari dan tangan anak-anak kecil, playdough bagus juga untuk meransang daya fikir, imaginasi, perkembangan bahasa dan juga skil bersosial (belajar berkongsi). Jadi saya memang galakkan mereka main playdough. Kali ini, saja nak tambah lagi satu komponen –> untuk mereka...

22 Jul2014November 16, 2016
Post
‘Feed the Ladybird’: Fine-Motor Activity for Toddlers

‘Feed the Ladybird’: Fine-Motor Activity for Toddlers

Assalamualaikum Mothers! 🙂 Di antara skil penting yang dipelajari oleh seorang toddler ialah – fine motor skill (skil motor halus). Skil ini penting untuk mereka menjalani kehidupan seharian – makan, menulis, dan sebagainya. Dan skil ini adalah asas kepada kebolehan seseorang kanak-kanak untuk menulis. Gambar dari internet. Sekiranya jari anak-anak comel kita belum kuat, memang susah...

19 Jul2014November 16, 2016
Post
Sensory Activity: Snowman DIY Puffy Paint

Sensory Activity: Snowman DIY Puffy Paint

Assalamualaikum Mothers! Hari ni, Alhamdulillah, kami cuba cara lain untuk mewarna – guna puffy paint! Pada mulanya, fokus utama saya buat aktiviti sensory play ini ialah untuk Aqeel, tetapi rupanya, anak-anak saya yang ‘not-so-toddler‘ pun sangat suka! 🙂 Mengikut kajian, banyak faedah yang kanak-kanak perolehi melalui sensory play seperti ini. Ibu-ibu boleh lah dapat sedikit info tentang sensory...

19 Jul2014November 16, 2016
Post
‘Mr. Spidey on the Web’

‘Mr. Spidey on the Web’

Assalamualaikum Mothers.. 🙂 Yesterday, the kids made ‘Mr Spidey on the Web‘! 🙂 Bagus untuk latih kekuatan jari mereka (tingkatkan skil motor halus), in sha Allah. 🙂 Kami dapat idea lepas tengok gambar ni (terima kasih Mr Google!), dan modified sikit untuk jadi versi kami. 🙂 Moh saya kongsi bagaimana kami buat ya.. 🙂 Ini...

  • 1
  • 2