14 Mar2017March 14, 2017
Post
DOSA KE AJAR ANAK MEMBACA AWAL?

DOSA KE AJAR ANAK MEMBACA AWAL?

Hmmm.. . . Sebelum nak komen, saya nak kongsikan perjalanan saya dalam literasi awal kanak-kanak.. . . Saya berminat tentang literasi awal ni, sejak Aleeyah, anak pertama saya lahir.. . . Masa tu saya dah mula belikan buku cerita (sampai sekarang masih membeli, sampai dah boleh bukak library kat rumah. ­čśé) . . Masa tu,...

21 Oct2016November 17, 2016
Post
FREE Worksheet_SATP INMD

FREE Worksheet_SATP INMD

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua!! FREE Worksheet datang lagi! Sebelum tu, meh kita bincangkan pasal MATLAMAT anak belajar membaca. Sebab, seringkali, ada satu tujuan je yang kita fokuskan –> nak anak pandai membaca supaya senang nanti masuk Darjah 1. Ya, saya setuju. Memang itu adalah salah satu matlamat. Tapi itu bukan ‘the one and only...

17 Oct2016November 18, 2016
Post
FREE Booklet (Colour Words)

FREE Booklet (Colour Words)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua! Hari ni saya nak kongsikan booklet warna asas dalam Bahasa Inggeris untuk ibubapa dan guru-guru tadika. Saya juga masukkan pengenalan kepada ‘sight words‘ atau perkataan-perkataan yang biasa ditemui dalam ayat Bahasa Inggeris. Kali ni saya perkenalkan 2 perkataan – This dan is. Kanak-kanak belajar melalui ‘repetition‘ atau apabila sesuatu perkara...

22 Sep2014November 16, 2016
Post
10 Tips Memilih Buku untuk Anak Berusia 6 tahun ke Bawah

10 Tips Memilih Buku untuk Anak Berusia 6 tahun ke Bawah

Assalamualaikum Mothers, Beberapa tahun sebelum ini, setiap kali saya masuk ke kedai buku untuk belikan buku anak-anak, saya pasti┬ákeliru… “Buku apalah nak beli untuk anak?” “Dia suka ke buku ni?” “Sesuai ke buku ni untuk umur dia?” “Buku ni boleh pakai sekejap atau lama?” Alhamdulillah, dengan izin Allah, setelah menjadikan aktiviti membaca bersama anak-anak sebagai...

09 Sep2014November 16, 2016
Post
Cara untuk Kenalkan Huruf Besar dan Huruf Kecil kepada Toddler

Cara untuk Kenalkan Huruf Besar dan Huruf Kecil kepada Toddler

Assalamualaikum Mothers, Post kali ini in sha Allah saya cuba kongsikan bagaimana saya ajar Aqeel (sekarang berusia 2 tahun 10 bulan) mengenal huruf besar dan huruf kecil serentak. Sebelum ini, saya suka kenalkan huruf kecil sahaja. Kenapa saya suka kenalkan huruf kecil sahaja? Kerana sesetengah huruf mempunyai bentuk yang berbeza (huruf besar tidak sama dengan huruf...

19 Aug2014November 16, 2016
Post
Bagaimana hendak ‘set up’ ‘Writing Corner’ di Rumah?

Bagaimana hendak ‘set up’ ‘Writing Corner’ di Rumah?

Assalamualaikum Mothers, Alhamdulillah, we are back in Dubai, after 3 weeks of Eid holiday in Malaysia! ­čÖé We enjoyed and love┬áMalaysia sooo much (and now I am feeling┬áhomesick), but life goes on and whatever Allah decreed for us is the best! ­čÖé Alhamdulillah. Balik cuti raya di Malaysia hari tu, saya berkesempatan untuk beli sedikit...

16 Jul2014November 16, 2016
Post
Mengajar ‘Letter Sounds’ (Bunyi Huruf) kepada Toddler

Mengajar ‘Letter Sounds’ (Bunyi Huruf) kepada Toddler

Assalamualaikum Mothers, Semasa saya sibuk mengajar Azeem bunyi huruf (letter sound) dalam hujung tahun lepas (Azeem baru masuk sekolah), saya perhatikan, dalam masa yang sama, Aqeel (yang baru masuk 2 tahun pada masa itu) dapat ‘catch up‘ bunyi-bunyi huruf tersebut. Mungkin betul apa yang dikatakan oleh insan-insan yang mengkaji tentang perkembangan kanak-kanak, iaitu kanak-kanak berusia...

15 Jul2014November 16, 2016
Post
Belajar Letter Sounds (Phase 3): Mr. Azrul’s Word Family

Belajar Letter Sounds (Phase 3): Mr. Azrul’s Word Family

Assalamualaikum Mothers, Semalam Alhamdulillah, saya ada kongsikan satu cara untuk tarik anak kedua saya, Azeem (4 tahun) untuk membaca. Dalam post ini, in sha Allah saya kongsikan satu cara untuk saya tarik dia belajar ‘bunyi’ phonemes┬á(seperti ‘ai‘, ‘ay‘) Phase 3 yang perlu dia revise sebelum masuk Year 1. Seperti yang telah saya kongsikan, sedikit mencabar...

14 Jul2014November 17, 2016
Post
Bagaimana nak ‘Tarik’ anak untuk Praktis Membaca?

Bagaimana nak ‘Tarik’ anak untuk Praktis Membaca?

Assalamualaikum Mothers, Alhamdulillah, dalam beberapa bulan lalu, setelah menunggu 8 bulan, Azeem sudah mula membaca. Walaubagaimanapun, apabila kita sebut seseorang kanak-kanak sudah mula membaca, maknanya, dia di tahap ‘beginner‘, dan masih belum boleh lagi membaca secara ‘independent‘. Maka, saya perlu tolong dia untuk praktis, supaya dapat perlahan-perlahan kuasai skil membaca, berperingkat. Biiznillah. Dan, saya perhatikan,...

03 Jul2014November 17, 2016
Post
Belajar Warna bersama ‘Mr Men’!

Belajar Warna bersama ‘Mr Men’!

Assalamualaikum Mothers, Saya ingin kongsi satu aktiviti ringkas Aqeel dan saya buat bersama pagi ini. Sangat senang dan in sha Allah, beneficial for him. Di antara buku-buku yang Aqeel sangat suka sekarang ialah: Buku ‘Mr Men’ untuk bayi/toddler. Dia tertarik dengan Mr Men series ni sebab kakak dan abang dia selalu cerita. Mereka belajar di...

  • 1
  • 2