14 Mar2017March 14, 2017
Post
DOSA KE AJAR ANAK MEMBACA AWAL?

DOSA KE AJAR ANAK MEMBACA AWAL?

Hmmm.. . . Sebelum nak komen, saya nak kongsikan perjalanan saya dalam literasi awal kanak-kanak.. . . Saya berminat tentang literasi awal ni, sejak Aleeyah, anak pertama saya lahir.. . . Masa tu saya dah mula belikan buku cerita (sampai sekarang masih membeli, sampai dah boleh bukak library kat rumah. 😂) . . Masa tu,...

19 Aug2014November 16, 2016
Post
Bagaimana hendak ‘set up’ ‘Writing Corner’ di Rumah?

Bagaimana hendak ‘set up’ ‘Writing Corner’ di Rumah?

Assalamualaikum Mothers, Alhamdulillah, we are back in Dubai, after 3 weeks of Eid holiday in Malaysia! 🙂 We enjoyed and love Malaysia sooo much (and now I am feeling homesick), but life goes on and whatever Allah decreed for us is the best! 🙂 Alhamdulillah. Balik cuti raya di Malaysia hari tu, saya berkesempatan untuk beli sedikit...

21 Jul2014November 16, 2016
Post
Pengurusan ‘Library’ di Rumah

Pengurusan ‘Library’ di Rumah

Assalamualaikum Mothers 🙂 Alhamdulillah, kami (saya dan anak-anak) baru je ‘update‘ sistem perpustakaan buku anak-anak di rumah. Ambil masa 2 minggu juga nak siapkan. Buat sikit-sikit, Alhamdulillah siap jugak! 🙂 Moh saya kongsikan dengan ibu-ibu yang dihormati sekalian ya.. Kenapa kami perlu ada sistem library di rumah? Sebab buku anak-anak semakin membiak! Hihihi. Bila buku...

14 Jul2014November 17, 2016
Post
Bagaimana nak ‘Tarik’ anak untuk Praktis Membaca?

Bagaimana nak ‘Tarik’ anak untuk Praktis Membaca?

Assalamualaikum Mothers, Alhamdulillah, dalam beberapa bulan lalu, setelah menunggu 8 bulan, Azeem sudah mula membaca. Walaubagaimanapun, apabila kita sebut seseorang kanak-kanak sudah mula membaca, maknanya, dia di tahap ‘beginner‘, dan masih belum boleh lagi membaca secara ‘independent‘. Maka, saya perlu tolong dia untuk praktis, supaya dapat perlahan-perlahan kuasai skil membaca, berperingkat. Biiznillah. Dan, saya perhatikan,...

09 Nov2013November 17, 2016
Post
Tips #2 Untuk ELAK jadi SINGA Apabila Mengajar Anak2 Kecil : Do NOT Compare

Tips #2 Untuk ELAK jadi SINGA Apabila Mengajar Anak2 Kecil : Do NOT Compare

Assalamualaikum Again Mothers! 🙂 Alhamdulillah, berpeluang nak sambung semula “TIPS untuk Elak Jadi Singa apabila Mengajar Anak-anak Kecil”. Untuk tips-tips yang terawal ni, saya lebih suka kongsikan cara berfikir yang dapat membantu saya lebih tenang semasa mengajar anak. Kerana action atau tindakan kita sebenarnya dipengaruhi oleh cara kita berfikir. Saya percaya sekiranya, dengan izin Allah, kita...

11 Oct2013November 17, 2016
Post
Tips #1 Untuk ELAK jadi SINGA Apabila Mengajar Anak2 Kecil : Expect No Result

Tips #1 Untuk ELAK jadi SINGA Apabila Mengajar Anak2 Kecil : Expect No Result

Pengenalan Pada pendapat saya, untuk mengajar anak-anak kecil, saya sebagai ibu perlu mempunyai beberapa ‘skil’ dan pengetahuan, supaya saya dapat mengajar mereka dalam situasi yang gembira. Tanpa perlu memaksa dan mendera mereka. Saya dapati, anak-anak lebih cepat ‘tangkap’ sesuatu perkara yang dipelajari apabila mereka seronok melakukan perkara tersebut. Dan yang saya mahu ialah supaya mereka...

06 Oct2013November 17, 2016
Post
Homework Box

Homework Box

Bermula September 2013, Alhamdulillah, dua anak telah mula pergi sekolah. Aleeyah di Tahun 1 (Year 1) dan Azeem di FS2 (Foundation Stage 2). Hari pertama Azeem di sekolah. Alhamdulillah berjalan lancar! Apabila anak-anak mula bersekolah, maka saya juga kena belajar menyesuaikan diri dengan jadual yang baru. Dan saya juga perlu belajar untuk menguruskan urusan persekolahan...

21 Jan2013November 16, 2016
Post

Helping Young Children to Read – The Four (4) Components

Assalamualaikum Again Mothers! Hari ni rasa teruja nak share sikit pengalaman dan sedikit pengetahuan bagaimana saya perhatikan anak2 belajar membaca, dan bagaimana saya membantu mereka belajar. Sekali lagi, saya berharap dengan perkongsian ini, ibu2 lain tidak menyangka bahawa anak2 saya sangat pandai, atau lebih bagus dari anak2 lain. SubhanAllah, anak2 saya cuma kanak2 biasa yang...

30 Dec2012November 16, 2016
Post

TMDG #2: Langkah Demi Langkah Membaca ‘Bedtime Story’ Bersama Anak

Assalamualaikum Mothers, SubhanAllah, Alhamdulillah. With Allah’s will, this is the 5th post posted on the blog. May Allah give me the consistency to write. May this small contribution benefits moms who are in need. 🙂 *TMDG bermaksud Tips Membaca Dengan Gembira 🙂 Pagi ini, sambil saya lipat kain, saya dengar CD ceramah Mufti Ismail Menk....

26 Dec2012November 16, 2016
Post

Belajar Membaca: Semulajadi atau Perlu Dipaksa?

Belajar Membaca! Melalui pengalaman dan pemerhatian saya, sangat banyak ibu bapa di Malaysia yang sssaaangat risau tentang kebolehan anak2 membaca sebelum sekolah. Ramai yang kata mereka risau kalau anak2 kena masuk kelas ‘pemulihan membaca’ bila masuk Darjah 1, sebab ini akan menjadikan anak2 mereka ‘lambat’ dalam mengikuti ‘silibus’ di sekolah. Dan saya lihat ramai yang...

  • 1
  • 2