Cart 0

Articles

Do Not Ignore a Broken Heart. Treat It.

Aisyah Samsul

Treat a broken heart, as much as we treat our physical wounds. . . Selalunya, bila kita ada 'physical wound' or pain, contohnya a 'broken leg' (may Allah protect us), kita terus dapatkan rawatan di hospital. KIta ikut 'prescription' Dr, dan beri tem

Read more →


Kenali Haiwan Secara Dekat di Farm in the City!

Kanak-kanak suka sangat kat binatang! Setakat ni, kalau bawa anak-anak pegi tempat yang ada binatang, memang tak pernah mengecewakan lah. Memang depa suka sangat! Dari yang kecik, sampai ke kakak sulung. Semua suka binatang. Oh, tapikan.. Walaupun k

Read more →


10 AKTIVITI PERCUTIAN YANG ANAK2 SUKA! (1)

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum again mothers! Berjalan dan bercuti (travel) sememangnya bagus. Bak kata orang tua-tua, jauh perjalanan, luas pengalaman.. Persoalannya, bolehkah saya menikmati percutian macam ni dengan 3 orang anak-anak yang berusia 2, 4 dan 6 tahun

Read more →


UMRAH BERSAMA ANAK-ANAK KECIL (PART 1)

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum Mothers! All praises and thanks to Allah, dengan izin Allah, saya dan suami dapat menunaikan umrah lebih kurang 3 minggu yang lalu. Dan Alhamdulillah, kami bawa bersama 3 orang anak-anak kami yang berusia 2, 4 dan 6 tahun. Sebelum ni,

Read more →


UMRAH BERSAMA ANAK-ANAK KECIL (PART 2)

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum again Mothers! Alhamdulillah, sebelum ini, di dalam Part 1, saya telah ceritakan sedikit info tentang perjalanan umrah kami sekeluarga. Sekiranya ibu2 atau pembaca2 belum berkesempatan baca sebelum ni, boleh klik link ini untuk ke Par

Read more →


NON FICTION BOOKS FOR KIDS – HOW TO READ?

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum Ibu2 Yang Gorgeous! Alhamdulillah, saya baru beberapa bulan tambahkan frekuensi membaca buku2 non fiction (yang mengandungi informasi) untuk anak2. Selalunya saya suka bacakan mereka buku fiction.Saya kurang gemar bacakan mereka buku

Read more →


MIGO and ALI: LOVE FOR THE PROPHETS

aisyah samsul

MIGO & ALI: Love for the Prophets! An interesting book for children, to learn about the prophets of Allah, by Zanib Mian

Read more →


MAMA, I CAN WRITE MY NAME!

@dminmuhsinkids

Azeem Belajar Tulis Nama! Di sekolah Aleeyah dan Azeem, kanak-kanak (sejak berumur 3 tahun) di ajar perlahan-lahan untuk menguruskan diri mereka sendiri. Mereka perlu tukar baju sendiri, pergi ke tandas, uruskan beg dan lunch box, makan dan minum, da

Read more →


CLEAN UP AFTER YOU PLAY, SWEETIES!

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum Mothers! Alhamdulillah Allah kurniakan kita semua kesihatan, dan kebahagian untuk teruskan hidup di bumi Allah ini, dan menjalankan tanggungjawab kita masing2 :). Alhamdulillah, satu nikmat daripada Allah yang tidak terhingga! Hari in

Read more →


BELAJAR MENGIRA – COUNT THE BEARS!

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum Mothers,Saya sedang perlahan-lahan ajar Aqeel mengira, di rumah. May Allah make it easy for us.  Sebelum ini ajar sampai 3. Hihi. Sekarang nak cuba naik sikit, sampai 5. Untuk ajar anak-anak kecil, terutamanya berumur 4 tahun ke bawah

Read more →


AKTIVITI MUSIM PANAS – JOM BUAT PLAYDOUGH!

@dminmuhsinkids

Anak2 sekarang sedang cuti sekolah musim panas (summer holiday). Alhamdulillah, Aleeyah baru sahaja tamat Foundation Stage 2 dan insyaAllah akan masuk Year 1 September ini (‘tahun baru’ persekolahan di sini bermula September). Azeem pula yang akan ma

Read more →


AKTIVITI DO-A-DOT

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum again Mothers! Semalam saya dapat link ni, di Facebook Page Teaching 2 and 3 Year Olds (mashaAllah, a good page to follow. Banyak beri idea untuk buat aktiviti dengan anak-anak):15+ ideas for using do-a-dot printables to help kids lea

Read more →


LEARN FROM A BOOK: THE BAD-TEMPERED LADYBIRD!

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum Mothers! Salah satu cara belajar yang saya lihat anak-anak saya amat suka ialah – belajar dan buat aktiviti selepas baca buku kegemaran mereka. Saya pun suka!  Sebab saya tidak perlu ‘perah’ idea. Saya boleh ambil idea daripada buku t

Read more →


BELAJAR MEMBACA: SEMULAJADI ATAU PERLU DIPAKSA?

@dminmuhsinkids

Belajar Membaca! Melalui pengalaman dan pemerhatian saya, sangat banyak ibu bapa di Malaysia yang sssaaangat risau tentang kebolehan anak2 membaca sebelum sekolah. Ramai yang kata mereka risau kalau anak2 kena masuk kelas ‘pemulihan membaca’ bila mas

Read more →


CARA2 UNTUK BUAT ANAK SUKA MEMBACA

@dminmuhsinkids

Assalamualaikum Gorgeous Mothers! Sekiranya anda membaca post ini, saya percaya anda adalah seorang ibu yang mengambil berat tentang perkembangan anak2 dan hendak memberi yang terbaik untuk anak2 anda. Semoga Allah menunjukkan kita semua, cara yang t

Read more →


ANAK MENGAMUK –> NAK MARAH KE NAK BIAR?

@dminmuhsinkids

Pernah tak rasa stress bila anak mengamuk depan orang? Nak buat apa ek? Ini perkongsian seorang ibu.

Read more →